Geir (51) tok imot frelse og ble samtidig kvitt 20 år med ryggplager, da Tom Roger bad for ham i september 2003. Nå har han flyttet til fjells og er vaktmester og altmuligmann på Stølsdokken fjellhotell.

20 år med ryggplager ble historie for Geir fra Rørvik i Vikna kommune i Nord-Trøndelag, da han i september 2003 fikk oppleve kraften i evangeliet. Det skjedde da Tom Roger bad for ham under et møte på Ytre Namdal videregående skole.

– Jeg opplevde at en mørk skygge flyttet ut samtidig som en positiv kraft flyttet inn da jeg tok imot Jesus som min frelser, forteller han. – Smertene i kroppen slapp taket med det samme. Ryggproblemene som hadde plaget meg i mer enn 20 år forsvant.

Geir Kvaales rygghistorie begynte i 1980 da han var kokk i militæret på Gardermoen. Han skulle løfte et feltkjøkkenkabinett og fikk kink i ryggen. Etter dette hadde han stadig vondt.

– Jeg oppsøkte legen min i Rørvik, og bad om å få tatt et røntgenbilde av ryggen, forteller Geir. – Men han var sta og mente at det ikke var nødvendig. Det gikk derfor fem år før jeg kom på røntgen ved Namdalen sykehus i Namsos. Bildene viste at jeg hadde hatt en virussykdom da jeg var ungdom, og den hadde påvirket brusken mellom ryggvirvlene slik at den istedenfor å være firkantet var blitt trekantet. Trekantene som pekte fremover påvirket muskelfestene langs ryggsøylen, og dermed ble ryggsøylen feilbelastet. Resultatet var at jeg ble foroverbøyd.

Ingen hjelp fra leger

Geir hadde jobbet for det interkommunale renovasjonsselskapet i hjemkommunen store deler av sitt voksne liv. Han begynte allerede da han var 16 år med å lempe søppelsekker. Det var ikke den beste jobben for en med dårlig rygg, og han var sykemeldt i flere perioder.

– Legene ved Namdalen sykehus hadde ikke noe å tilby som kunne gjøre ryggen min god igjen, sier Geir. – De anbefalte meg å trene for å styrke muskulaturen. Operasjon var utelukket, fordi det var for risikabelt.

På den kalde tiden av året satte det seg betennelse i ryggmuskulaturen. I perioder var smertene så sterke og muskulaturen så svak at han ikke klarte å gå oppreist, men måtte krabbe. I flere år, fra 1985, spiste han Ibux for å dempe betennelsen og smertene. Det førte til at han etter hvert fikk problemer med levra. I 1995 ble det konstatert at han hadde så mye jern i blodet at han etter hvert måtte begynne å tappe blod to ganger i året. Det høye jerninnholdet i blodet kunne i verste fall føre til sukkesyke eller blodkreft. Etter forbønn var jerninnholdet i blodet igjen normalt.

Frelst og helbredet

Geir hadde en arbeidskollega som var med i den menigheten som hadde invitert Tom Roger til bygda.

– Da han fortalte at Tom Roger skulle komme ble jeg nysgjerrig og bestemte meg for å gå, sier Geir. – Vi hadde gått ni år på skole sammen i oppveksten, og funnet på mange sprell. Da han ble frelst var jeg ikke klar, men nå var det annerledes. Jeg tok imot frelse da Tom Roger bad for meg, og ble helbredet med det samme. Jeg fikk en ny rygg. Jeg skiftet legeme. Det er det beste som noen gang har hendt meg.

Etter at han ble helbredet fikk Geir time hos en lege i Kolvereid for å ta en ny undersøkelse.

– Han skrev en attest til meg på at ryggen var blitt normal igjen, forteller Geir. – Han kjente på ryggen min, og så også at jeg kunne bøye med og ta med hele håndflata i gulvet. Det hadde vært helt umulig tidligere.

I februar 2004 kom Tom Roger til Kolvereid og da døpte Geir seg.

– Jeg har fått et helt nytt liv, og savner slettes ikke det gamle, sier han. – Det hadde jeg i grunnen fått nok av. Og nå har jeg flyttet til fjells for å hjelpe Tom Roger og Solveig. Tom visste at jeg hadde erfaring som vaktmester og derfor ringte han etter meg. Og jeg hadde ingenting som bandt meg så derfor er jeg her og det er veldig fint. Det er godt å være her